Thursday, 16 February 2012

NERVOUS+TIPS pakaian BERSIH..:)

Assalamuailaikum.....dah dua tiga hari dah Farread tak POST kat blog nie...hehehehe....;)
Okey....bila ada masa je Farread leh POST coz farread ada banyak sangat WORK to be DONE!

Pada tengahari yang PANAS nie...Farread nak kongsi tips pakaian BERSIH:)
but....
before Farread CORETkan tips PAKAIAN bersih nie....Farread nak share something....
NAK tau tak?????
maybe story nie x de ler interesting pon or apa2 je la......
but.....
bagi Farread...Farread rasa berdebar je.....
ACTUALLY.......
Isnin nie.....Farread ada TEST motor tau....sebenarnyer 31/1 lagi Farread test...
tapi...nama Farread x de lak......nak MARAH betol!
Soooo...kena la tunda 20/2 nie......tapi yang buat Farread nervous tue adalah LITAR yang Farread selalu berlatih tue lain dari yang Farread kena TEST nie.....huh!
SEPATOTnyer TEST di JEDOK then kena TEST di AMKIST plak.....
bukan salah diorang pon...Farread yang nak CEPAT sangat.....hehehehe:)
Ye la kan....kalau tunggu yang di JEDOK tue...tak tau bila plak......berjanggut dulu ler lau
tunggu yang JEDOK punyer.....:p

Hopefully...Farread akan LULUS seperti mana yang telah Farread berjaya LULUS
masa TEST kereta beberapa minggu yang lepas....:)
#DOAKAN Farread okey...:)


By the way...nie la tempat yang Farread akan TEST motor 20/2 nie.....:)




CANTIkan????...and tempat AMKIST boleh tahan besarnyer.....:)
..................................................................................................................................................................

OKEY...now Farread akan kongsi TIPS pakaian BERSIH...:)

Mesti KORANG tak suka kan lau pakaian korang kotor kan????
especially kalau kotoran tue kotoran degil and berminyak or whatever la kan???
soooo....jom baca TIPS kat bawah nie macam mana korang nak tanggalkan kotoran kotor
yang disebabkan beberapa FAKTOR...:)

Firstly...bukak mata korang besar-besar okey,,,then BACA baik-baik...:)


KARAT:
* Pakaian lama terutama bahagian lipatan mahupun pakaian yang terkena sidaian besi
mungkin memberi kesan karat. Cara mudah untuk mengurangkan kesan karat
adalah menyapu sedikit KAPUR pada bahagian karat tue.
Kemudian, perah limau nipis atas karat tersebut. Biar 
selama 30 minit sebelum disentai....DONE!


DARAH:
* Sangat berkesan apabila menggosok pakaian terkena darah dengan menggunakan 
sabun mandi. Selepas tue, basuh pakaian seperti biasa. Jika takut membazir,
campurkan dengan garam kasar.


GETAH POKOK PISANG:
* Kalau dibiarkan , kesan getah akan menjadi lebih gelap and akan mencacatkan
pakaian. Sapukan sedikit kapur makan and biarkan beberapa
minit. Kemudian bilas seperti biasa....:)


GINCU:
* Rendamkan dengan menggunakan air panas yang dibancuh dengan sabun. Kemudian bilas 
hingga bersih.


CAT:
* Rendamkan pakaian bersama minyak tanah. Biarkan selama beberapa jam.
Kemudian basuh dengan air sabun untuk hilangkan bau.


MINYAK MASAK:
* Usah berlengah jika pakaian terkena minyak ketika menggoreng ayam mahupun
terkena minyak laut . Sebaliknya, cepat2 menyapu bedak di atas
minyak tadi. Biar seketika and bilas segera.


DAKWAT:
* Nak buat macam mana kalau penutup pen tertanggal sendiri di dalam poket baju atau terkena secara tidak sengaja. Menyapu susu tepung yang dibancuh
pekat mungkin kedengaran mengarut tapi tak cuba maka tak tahu kan??
Jika kotoran masih melekat, bancuh garam and air limau
dengan air panas. Kemudian rendam and sental seperti biasa.

LASTLY......:)

MINYAK HITAM:
* Titiskan minyak tanah pada kotoran. Gosok perlahan supaya tidak merosakkan pakaian.
Kemudian perahkan air limau nipis. Setelah itu, bilas dengan air sabun seperti biasa....

DONE!


okey...that's all TIPS yang Farread boleh kongsikan....
hopefully awak semua ENJOY and boleh gunakan dalam
KEHIDUPAN seharian korang semua okey!


SELAMAT MENCUBA!

#keepinSENTUH,,,yeahhhh...;) 





THANKS BCOZ SUDI BACA...FOLLOW SEKALI TAU ^_^

0 Budak baik MENULIS :):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...