Sunday, 18 March 2012

8 IDEA jadi "INSAN" yang AWESOME:)

Assalamuailaikum geng!

Apa khabar semua???
hopefully korang sehat la kan......lau x sehat tue...cepat2 ler makan ubat ye.....^-^
Bukan ape...nanti lebeyh parah lak...hehehehe....:)
Hari nie hari ahad dah...so..it means 3 days more untuk results SPM kuar.....-_-
OMG...takot yang amat.....but..nak wat cmner kan??..TAWAKAL je la....:)

Hari nie tetiba je rasa nak update blog...hehehhee...gatal tangan...^-^
bukan pe...boring yang amat...nothing to do....juz tengok TELEVISYEN je....huh!

Hari nie Farread nak share something dengan korang....
Farread nak share and coretkan tentang 8 IDEA JADI "INSAN" yang AWESOME!
Mesti semua nak dihargai oleh orang lain kan?
So,kita pon kenalah pandai menghargai orang lain kan???



Okey...jom baca kat bawah nie.....enjoy urself.....^-^

..................................................................................................................................................................

First and foremost adalah.......





PAKSA DIRI.

Sebagai insan biasa , kadang2 juga perlu memaksa diri melakukan perkara yang sukar daripada melakukan tabiat buruk..Beritahu pada diri sendiri bahawa korang boleh menyelesaikan masalah hanya 15 minit....Lakukan seger...Tak kisahlah dalam melakukan apa kerja pon ok....-_-

PERINGATAN.

Salah satu cara untuk menjadi insan yang terbaik adalah dengan mengingati orang lain....Lakukan aktiviti positif bersama teman , adik-beradik , @saudara mara untuk meningkatkan mood korang. Pilih satu aktiviti setiap minggu bersama seseorang....:)

LATIH DIRI.

Korang boleh belajar menjadi insan yang terbaik dengan melatih diri menjadi seseorang yang berdisiplin. Misalnya dalam bab melatih diri berhenti merokok.....Anggap je korang sentiasa berada di kawasan larangan merokok...

BAYAR TUNAI.


Membayar barang2 dalam bentuk tunai merupakan cara terbaik untuk menjadi seorang yang pandai berjimat cermat. Elak membawa kad kredit kerana akan memudahkan korang terus membeli dan berhutang.

MAKAN HANYA DI PINGGAN.

Apa tu? Ya, cipta peraturan sendiri dengan mengamalkan memakan makanan di dalam pinggan sendiri je. Bukan ape,ni dapat membantu korang mengawal dari terus manambah makanan lain ke dalam pinggan korang. Hasilnya, sihat dan langsing dengan cara tersendiri.

GALAKAN DIRI.

Jika satu hari nanti korang merasa kecewa , ingatlah bahawa korang mahu menjadi insan terbaik. Ambil beberapa minit untuk menulis surat tentang masa depan korang. Beberapa bulan kemudian , buka semula surat yang ditulis. Korang akan berbangga kerana telah mencapai impian yang ditulis suatu ketika dahulu.

CARTA.

Motivasi diri dengan sentiasa memberi peringatan pada diri sendiri. Bagaimana? letakkan senarai misi yang ingin dicapai, kejayaan yang telah tercapai, gambar2 yang memberi inspirasi, peta. peringatan dan sebagainya di papan carta yang digantung di bilik. Keputusannya pasti positif dan memberi inspirasi serta keyakinan setiap hari.

Lastly adalah.......

PERATURAN BERCINTA.

Untuk menjadi insan yang terbaik lebih2 lagi di dalam perhubungan percintaan, korang perlu tahu peraturan bercinta iaitu perlu ada 'give & take'. Atur jadual yang diperlukan ketika bersama si dia. Bukan apa.takut nanti si dia ter-nanti2 korang menonton wayang seperti dijanjikan sedangkan korang masih lagi di pejabat.



DONE!

Hopefully korang enjoy okey dengan entry nie n apply dalam kehidupan korang okey....^-^

SO...ENJOY YOUR LIFE AND BE AWESOME!




THANKS BCOZ SUDI BACA...FOLLOW SEKALI TAU ^_^

0 Budak baik MENULIS :):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...