Thursday, 12 April 2012

TIPS penjagaan RAMBUT :)



Hello people!
Ape khabar semua???
Hopefully semuanyer sehat la kan di pagi hari yang indah nie kan???
Hari nie saya nak share tentang tips penjagaan rambut....^_^
Mesti semua nak tahu kan???
But...before saya nak bercoret n story mory.....kita semua tahu kan yang semalam kita dikejutkan dengan gempa bumi yang melanda indonesia iaitu di acheh.....tidak terkecuali jugak ler malaysia kan???
Semuanyer kelam kabut.......but bersyukur sangat kan sebab amaran tsunami di tarik balik and nothing happens semalam.......^_^
Gempa bumi yang terjadi semalam tue melibatkan 28 buah negara!
OMG.......banyak sangat kan???...but...ALHAMDULLIAH coz tak ada terjadi apa2....^_^

Okey lah......lets bygone be bygone........but...kita juga jangan berada dalam keaadaan selesa ye......
Kena selalu berwaspada....^_^
Okey lah...sekarang nie aku nak share about TIPS PENJAGAAN RAMBUT.......:)
Mesti semua orang nak jaga rambut kan????
Tipu lah kalau tak nak......takkan lah nak rambut tak cantik n busuk kan????
apatah lagi penuh dengan kelemumur....mesti self confidense pon akan hilang kan???
So...kita perlulah jaga rambut kita ye.........^_^





Okey....now jom baca how nak jaga rambut kita supaya cantik..menarik..memang debomm kan?????
Hahahahah....lebih2 pulak akuu nie....ada aku kesah???
Tak kesah pon....kuakuakua.....gurau2 je.....^_^
Okey...jom baca yer semua peolpe2 yang baik hati!




...............................................................................................................................................

TIPS PENJAGAAN RAMBUT:)
1) Untuk mencantikkan rambut – perah santan pekat dari buah kelapa tua. Biarkan santan tu selama sejam agar naik patinya. Ambil pati yang pekat tu dan sapu pada rambut dengan menggunakan jari atau sikat bergigi jarang. Balut rambut dengan tuala dan perap selama 1/2 jam. Lepas tu barulah dibasuh dengan air. Amalkan sekali seminggu.
2) Untuk menghilangkan kelemumur – campurkan jus perahan limau nipis dengan sedikit air. Sapukan pada kulit kepala. Biarkan selama 1/2 jam. Lepas tu basuh sehingga bersih. Boleh di amalkan satu atau dua kali seminggu.
3) Untuk mengelakkan rambut gugur – Ambil beberapa helai daun bunga raya dan campurkan dengan air. Biarkan seketika sehingga keluar lendirnya. Sapukan lendir tersebut pada kulit kepala. Biarkan seketika kemudian basuhkan rambut. Ini juga bertindak sebagai perapi.
4)Untuk melebatkan rambut – Campurkan pati santan dan asam jawa. Kacau sehingga sebati. Sapukan pada kulit kepala. Balutkan dengan tuala dan biar selama sejam. Kemudian basuh dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali.

........................................................................................................................................
Hopefully korang leh ler apply dalam kehidupan seharian korang yer!.....and dapat menjaga rambut korang dengan baik n rambut korang menjadi sehat n cergas!....cewah....macam iklan susu tepung pulak....hahahahahaha.......^_^
Farread rasa tue je yang Farread nak kongsikan dengan korang yer..........^_^
Bubyeee geng.....^_^


copy dari internet...:)

THANKS BCOZ SUDI BACA...FOLLOW SEKALI TAU ^_^

0 Budak baik MENULIS :):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...